Faszerowana cukinia

piątek, września 05, 2014


Parę dni temu dostaliśmy ogromną żółtą cukinię (niestety nie zrobiłam zdjęcia, ale naprawdę była ogromna). Zastanawialiśmy się co z nią zrobić. Na zupę nie mieliśmy ochoty i tak patrząc na nią we dwójkę, stwierdziliśmy, że dawno nie robiliśmy faszerowanej. Przepis jest naprawdę mega prosty, ale ponieważ prosiliście to już piszę co i jak. 

(Musicie mi wybaczyć fotki z telefonu, ale wszystko zniknęło, zanim zdążyłam chwycić za aparat).

Co potrzeba:
- jedna, naprawdę duża cukinia lub kabaczek
- woreczek ryżu
- 200 g mięsa mielonego
- 1 marchewka
- 1 czerwona cebula
- pół czerwonej papryki
- ser żółty lub mozzarella
- 1 jajko
- przyprawy wedle uznania
- pietruszka i koperek

Jak przygotować:

1. Cukinię myjemy i kroimy w poprzek, na grube plastry, między 5 a 7 cm.
2. Musimy wydrążyć jej środek i usunąć pestki. 
3. Tak przygotowaną cukinię można delikatnie podgotować. W tak dużych egzemplarzach skórka lubi być naprawdę twarda i krótkie gotowanie pozwoli jej zmięknąć.
4. Ryż ugotować i ostudzić. 
5. W międzyczasie pokrojoną drobno cebulę i paprykę podsmażamy na oliwie i odstawiamy do ostygnięcia. 
6. Do miski dodajemy mięso mielone, marchew startą na grubych oczkach, koperek i pietruszkę, jajko i przyprawy. Następnie ostudzoną cebulę, paprykę oraz ryż i wyrabiamy masę. 
7. Nagrzewamy piekarnik do jakiś 180 stopni. A na blaszce układamy papier do pieczenia. 
8. Na nim plastry cukinii, które następnie wypełniamy naszym farszem (z lekkim czubkiem). 
9. Następnie posypujemy wszystko startym serem i wstawiamy do piekarnika.
10. Pieczenie trwa około 45 minut do godziny. Ale jak wiadomo, warto zaglądać do piekarnika. 

Można jest to bez dodatków, ale jeśli macie ochotę to warzywa czy ziemniaki na pewno się będą dobrze komponować. 



Przeczytaj też

3 komentarze

  1. Świetny przepis :) Ostatnio też szaleję z cukiniami więc na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię zapiekaną cukienię, ta również wydaje mi się smakowita :)

    OdpowiedzUsuń

Blog Archive